HTML

Törökországi túra autóval, 4450 km és 10 nap

Törökországi élmények, tapasztalatok, látnivalók, .... ....a nagy autós túra 2008 áptilis

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

2008.07.24. 10:32 kaddi

4. nap

Nem volt túl jó idő, felhős volt az ég, de mi megint városnézésre mentünk.

Először megint elmentünk a plázába, vegyünk egypár otteni kaját reggelire. Hát. Volt jó, s nem túl jó, de majd erről később. Inkább az zavart, hogy hideg volt, mi meg azt hittük veszünk vmi frissensültet.

Majd így jólakva elmentünk megnézni egy(jó)pár mecsetet. Pont déltájt volt, minden teli volt imádkozó emberrel. Turisták is voltak, egypár kisebb csoportban. Mindjárt oda is álltunk melléjük, hogy kihallgassuk mit is mond az idegenvezető. Legjobban a török leleményesség fogott meg, ami nem csak 600 évvel ezelőtt a dzsámi építésekor volt jelen, de a napjainkban is. Akkor az épületről még annyit, közepén volt vmi kád szerűség, amiben vizet tároltak, hogy a meleg napokban ne szenvedjenek a hőségtől, csappal, ha vkinek vízre lenne szüksége. A földrengésektől már akkoriban is félhettek, mert nagyon biztonságosra építették a mecsetet, hisz ma is áll. A működését nem értettem, de a lényeg, hogy 2 egy méteres, kb. 15 cm átmérőjű forgatható oszlop tartja az épületet. Mit tud ez csinálni??? (ha vki tudja, megírhatja, mert érdekel)

Sajnos a leghiresebbet nem tudtuk megnézni, felujítás alatt volt. De a látvány kívülről is megérte, nagyon szép kék szine van, úgy mint a legtöbb mecset diszítésében is fellelhető.

Végigjártuk a történelmi helyeket, vásárokat.

Majd gondoltuk, felnézünk, mi van a közeli hegyen. Lentről nem is tűnt messze, de egy jó félóra, talán egy is volt mire felértünk. Nagyon hideg volt, s majdnem mindenhol megmaradt a hó. Vmi védett parknak volt minősítve, be is kellett fizetni, de gondoltuk, ha már ott vagyunk. Sűrűn lehetett találni forrásvizet, kis folyókat, mini vízesést. Akkor már csak az üresen maradt, hatalmas szállodákat láttuk, sífelvonókat, egy két embert. Sétáltunk a hidegben, hógolyóztunk,csuszkáltunk.

Változatos volt ez a kirándulás, mert mindent láttunk = havat, tengert, meleget, hideget, hegyet, barlangokat, vízesést, műemlékeket, ókori településeket, legmodernabb dolgokat, olyan természeti jelenséget, amiről még nem is hallottam, ...

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://torokorszagi-tura.blog.hu/api/trackback/id/tr42583017

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása