HTML

Törökországi túra autóval, 4450 km és 10 nap

Törökországi élmények, tapasztalatok, látnivalók, .... ....a nagy autós túra 2008 áptilis

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

2008.07.19. 12:23 kaddi

3. nap

Körűlnéztünk, hol is vagyunk. Bursa egy nagy város, tele plázákkal. Be is néztünk, hátha találunk vmi olcsó dolgot. Ez nem volt könnyű, ha világmárkák részlegre mentünk. De mielőtt beléphettünk volna, ellenőrzés. Ez tisztára olyan, mint a reptéren - táska átvilágítás, kapu, ami jelzi a fémet, de ez nem csak ott, az áruházon belül az üzletek bejáratánál is még 1szer, de ez már ritkábban (összevetve, hogy amikor visszamentünk Görögországba a határőr kézzel nyúlt bele a táskákba! szerintem ez szabályellenes). Az élelmiszerüzletben  a kasszák nem a kijáratnál vannak, össze-vissza az üzleten belül, ha nem viszel kosarat, senki nem szól. Fontos. Ha külföldi vagy,  s vásárolsz vmit, nem kell kifizetni az adót, ez akkor jó ha vmi drágább elektronikus dolgot veszel. Azt hiszem a határon igényelhető vissza a pénz.

Majd ezután elmentünk Mudanyaba, a Márvány tengerhez, csak ugy körülnézni (max. 1 ó út), hátha van kedvezőbb hotel. Fürdésre még talán hideg volt, esős időt is kifogtuk, tenger sem nézett ki túl jól.

Hotelokról még annyit, hogy nagyon külömbözőek. Van ami nem tiszta, kicsi de sokkal drágább (pl. 40-50 euro), mint egy új, tágasabb, internetkapcsolattal (ezt lealkudtuk 30 eurora/szoba/éj). Körül kell nézni ha vki szállás nélkül megy. Minden nap kérik az árat előre, ne hogy vki otthagyja fizetés nélkül. Persze mindenhol reggeli és "garázs" bele van számolva. A parkolásról, lehet h csak a hotel előtt, szabadon, de garázsnak mondják.

Majd visszametünk Bursaba. Felmentünk a hegyekbe, hogy végignézzünk az egész városon. Ott laktak a gazdagabbak, de az egész város rendezett, még azok a helyek is ahol nem nagyon laknak, csak a sztráda van. Szökőkutak, parkok, zöld övezet mindenhol.

Törökország színbólumai természetesen a nemzeti zászló, ami megtalálható mindenhol. Pl. nem egy olyan lakóházat láttunk, aminek minimun 20 ablakja volt, de kivétel nélkül mind a 20ból zászló lógott. Ezek mellett meg a 2-3 szatelitantenna. De voltak hatalmas nagy zászlók is, amik nagyon magasban voltak, ezeket este ki is világították.
Ata Türk is állandó jelenség Törökben. Az arcképe ott van mindenhol, még olyan helyen is ahova értelemszerűen nem tartozik. Ez természetesen megint minden méretben, láttam egy hegy nagyságú aranyozott arcot is.
De amiből mégtöbb van, az a mecset. Olyan nincs, hogy valamelyik irányba néztem volna s nem találtam egyet sem, de ez városon kívül is igaz, vagy, hogy 100 m-es körzetben ne lenne egy sem.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://torokorszagi-tura.blog.hu/api/trackback/id/tr73575557

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása